“Concubinaj” sau “Adio rochie albă”

December 16, 2008 irinaursu

În sec. XXI a apărut şi se dezvoltă o nouă formă de organizare familială, şi anume – concubinajul. Chiar dacă noi tinerii ne uităm la acest model ca fiind unul normal şi chiar modern, părinţii, buneii şi chiar preoţii nu admit un asemenea început familial. Şi totuşi de ce acestă formă se răspîndeşte şi se dezvoltă, de ce părinţii nu admit un asemenea model şi ce au ei împotriva concubinajului. Răspunsul e că există două tipuri de familii: familie tradiţională şi familie modernă. După cum vă daţi seama noi suntem cei care aderăm la familia modernă, pe cînd  “educatorii” noştri sunt cei care au crescut şi s-au educat cu concepţiile familiei tradiţionale.

mirese1Concubinajul face parte din familia modernă, aici familia este considerată ca un refugiu, un adăpost, pe cînd în familia tradiţională aceasta este doar o celulă a societăţii. În familia modernă femeia este la egalitate cu bărbatul ceea ce se contrazice cu familia tradiţională unde femeia este complet supusă bărbatului acesta fiind autoritar. În familia modernă locuieste doar o singură generaţie, puţini copii şi chiar numele acestora ţine de modernism, iar în cea tradiţională locuiesc mai multe generaţii, mulţi copii, membrii familiei păstrează şi urmează cu stricteţe obiceiurile şi tradiţiile familiei.

Dar pămîntul se învîrteşte, noi ne învîrtim cu el şi se învîrte şi viaţa noastră, astfel  noi fiind acea generaţie care dorim să schimbăm vechile metode şi să implimentăm altele noi schimbînd din ce e tradiţional în modern.

Dacă în alte state se reglementează legea cu privire la concubinaj apoi la noi o astfel de lege nu există.  Dar cum ne-a confirmat Sergiu Bucătaru, avocat, persoanele concubine au aceleaşi drepturi şi responsabilităţi ca într-o căsnicie legiferată.  Ambii soţi au drepturi egale, chiar dacă se pune problema averii, în cazul acesta dacă soţii au trăit în concobinaj şi dintr-un motiv au hotărît să ”divorţeze”, avere le este împărţită egal, indiferent cine a muncit mai mult, cine a cumpărat, cine a pus mai mulţi bani sau cine a avut pur şi simplu grijă de casă, oricum averea este împărţită în mod egal ambelor părţi. Dar dacă soţul sau soţia a avut o avere înainte de a trăi în concubinaj, atunci toate acestea îi revine persoanei cuvenite, trebuie pur şi simplu să demonstreze că a posedat această avere.

La fel şi asupra copiilor, concubinajul nu are niciun efect, părinţii sunt la fel de responsabili să îngrijească de odraslele lor ca şi într-o căsătorie, ei sunt pur şi simplu obligaţi.

Sociologii însă privesc acest lucru cam sceptic, unii sunt pro alţii sunt contra. La fel şi psihologii, unii susţin că sunt mai multe părţi pozitive alţii că sunt mai multe negative. Dar împofida a tuturor tinerii apeleză la această formă începîndu-şi căsnicia neoficial. Mai întîi de toate pentru a se cunoaşte unul pe celălalt mai bine, deoarece, cum spun ei, e imposibil să cunoşti caracterul iubitei /ului  după cîteva seri ieşite împreună. Astfel concobinajul ajută partenerii să i-a o hotărîre definitivă (va avea loc căsătoria sau nu). O altă parte a concobinajuli e că există (chiar dacă ascunsă) mai puţină responsabilitate; după o ceartă ai tot dreptul, fără remuşcări, să-i dai papucii, ceea ce nu poţi face cînd eşti căsătorit, deoarece divorţul este ceva mult mai complicat, dar partea pozitivă a căsătoriei este că în acest caz faci tot posibilul să eviţi divorţul şi să ameliorezi situaţia.

Deci psihologii nu ignoră concubinajul. Psihologul Doamna Baciu, admite că concubinajul este pur şi simplu o formă liberă care nu diferă de forma naţională. Tinerii nu-şi legiferează relaţia deoarece nu sunt decişi, au nevoie de timp pentru a fi mai hotărîţi, dar mai este şi un alt motiv. În ziua de azi fiecare persoană doreşte o legalizare profesională, o carieră. Dacă înainte fetele la 20 de ani se socoteau bătrîne, azi nu se mai consideră astfel ci din contra ele se simt confortabile fără angajamentul de fi căsătorite.

Toţi tinerii al această vîrsă apare interesul sexual şi dorinţa aceasta apare destul de devreme, asfel concubinajul este ca un antrenament, adică ca un experiment. La întrebarea cine sunt preferaţii concubinajului – fetele sau băieţii, doamna Baciu a răspuns că nu are nicio importanţă, acestea sunt persoanele mai rezervate în asumarea responsabilităţilor, imature, dependente, mai puţin active sau creative, indiferent dacă este fată sau băiat.

Însă unii spun că faţeta a concobinajului este de partea femeilor. Acestea nu prea strînbă din nas atunci cînd aud de el. Problema e că căsătoria începe cu gătitul bucatelor, curătenie, spălat, copii, creşterea acestora, educaţie, grădiniţă, …infinit,… şi desigur adio carieră. Cariera, acest cuvînt este primul pe lista scopurilor noastre, astfel nu putem să ne dezicem de concobinaj.

Psihologii spun că în următorii ani, căsătoriile vor fi din ce în ce mai puţine, deoarece parteneri admit ca să-şi trăiască viaţa în concobinaj, astfel copii acestora să urmeze şi ei această formă de “căsătorie”.

Sondajele au arătat că tinerii nu sunt împotriva concobinajului, ei nu găsesc nimic rău în această formă de a-şi înteima o familie sau de a-şi începe căsnicia, deoarece pentru unii concubinajul este doar o probă de a verifica dacă sunt ei sau nu gata să devină soţ şi soţie. Şi totuşi pentru majoritatea, concobnajul este urmat de căsătorie deoarece pe acea listă cu siguranţă nu lipseşte rochia albă. Trebuie pur şi simplu să ne împăcăm cu ideea că totul are un început iar dacă începutul unei căsătorii este concobinajul atunci să fim sigure că această căsătorie este construită pe incredere şi dragoste.

Este cunoscut faptul că concubinajul este adus din partea Apusului. Chiar dacă tinerii noştri au accepta o asemenea formă, biserica este complet împotrivă. După cum ne-a spus preotul Tudor de la Catedrala din Chişinău, biseica consideră concubinajul un mare păcat şi acesta este scris în cele 10 porunci şi anume concubinajul se identifică cu porunca de a nu curvi. După spusele preotului sunt cîteva consecinţe ale concubinajului: se distruge conştiinţa tinerilor; se distruge idea de virginitate; se pun în pericol sentimentele interioare; se zemeslesc copii iar aceştia sunt nefericiţi că nu au o familie; concubinajul tinde să fie legiferat; se distruge organismul omului din cauza pastilelor, avorturilor, iar Dumnezeu ce-ţi dă aceea trebuie să primeşti fără să ucizi.

De fapt idea preotului este că concubinajul este o lucrare diavolică iar biserica e lege şi noi trebuie să trăim după legile ei. La întrebarea “De ce totuşi tinerii preferă concubinajul”, părintele a răspuns: “Tinerii se tem să-şi legifereze relaţia, ei preferă să concubine deoarece aceasta le dă puţină libertate, puţină responsabilitate, tinerii pur şi simplu nu doresc să trăiască după legea bisericii. Dumnezeu a îmbrăcat femeia în rochie albă ceea ce înseamnă puritate, delicateţe, virginitate, Dumnezeu a dat conceptual de familie, de sentiment al dragostei pure iar tinerii de azi ignoră toate acestea, ei doresc să trăiască cum lii voia ”.

Dar nu numai concubinajul este interzis de către biserică, dar chiar şi divorţul, deoarece oamenii nu pun preţ pe sentinente, pe dragoste, pe fericire căci cu sentimentele nu se joacă, ele trebuie protejate, ei îşi suprapun ambiţia, mîndria, principiile, ceea ce duce la destămarea familiei.

Biserica speră concubinajul să dispară, statul vrea să se ţină şi el de modernism, psihologii acceptă acest model, părinţii nu, sociologii fac statistici şi decizia ne rămîne nouă ”Ce ne dorim mai mult: concubinaj, carieră sau totuşi rochie albă”.

Advertisements

Entry Filed under: Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to comments via RSS Feed

Pages

Categories

Calendar

December 2008
M T W T F S S
     
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Most Recent Posts

 
%d bloggers like this: