„Mi-e dor de- o seară cu romanţe!”

December 16, 2008 irinaursu

Un dor de dragoste, Un dor de amintiri, Un dor de romanţe…

Un om îşi trăieşte viaţa trecînd prin mai multe clipe

De iubire, de jale, de tristeţe, amintiri şi bucurii.

Toate acestea s-au contopit în Cadrul Festivalului „Crizantema Albă”

 

La 25 ianuarie 2008 în incinta Casei de Cultură a avut loc cea de-a XIII-a Ediţie a Festivalului de Romanţe „Crizantema Albă”,  organizată de Centru de Arte or. Cricova.

Toţi cei prezenţi au rămas încîntaţi şi plăcut surprinşi de atmosfera romantică care domnea în sală. Sunetele emoţionale au invadat mulţimea pătrunzind în cel mai adînc loc al sufletului, fiecare notă, fiecare strună descria istoria vie a dragostei adevărate. Arta romanţei a fost resimţită şi ascultată cu plăcere şi entuziasm.

Cricova a avut marele noroc să fie sînul geografic al Festivalului şi să adune toate talentele din întreaga Republică. De la frontiera de Nord ne-a încîntat cu prezenţa ei solista Operei Naţionale din Chişinău, Rodica Picereanu. O plăcere deosebită ne-a oferit-o studentele din Făleşti, Lilia Focşa, laureată a mai multor festivale de muzică populară, şi Doina Bernevic, solista formaţiei „Hangiţele”. O plimbare imaginară de la Cahul ne-a dăruit-o Criclivaia Lilia, profesoară la Şcoala de Arte or. Cricova. Şi Bălţul ne-a creat atmosfera de romanţă, solistul de la Opera Naţională, Maestru în Arte, Arcea Anatol. O dulce romanţă îmbinată cu frumuseţe şi talent ne-a etalat-o deţinătoarea premiului I la festivalul „Crizantema de Argint”, Laureată a mai multor Festivale Republicane, Dabija Ana. Chişinăul a fost reprezentat de Ursu Andriana, dirijor coral, profesoară la Şcoala de Arte or. Cricova. Toţi aceşti interpreţi sunt vrăjitorii muzicii romantice care au putut aduna aceste sunete într-o relevaţie sufletească plină de dor şi dragoste.

Gazda Festivalului OMP „Rapsozii Cricovei”, conducător artistic Veaceaslav Ştefăneţ şi Iurie Focşa, şi Formaţia „Hangiţele”, conducător Emilia Rusu, au îmbinat plăcutul cu utilul şi au concertat cu formaţia de excepţie formată din mai mulţi flăcăi frumoşi ce au ţinut în suspans toate doamnele din sală, ansamblul de acordeonişti „Concertino”, conducător artistic Eugen Negruţă.

Mari eforturi au depus Organizatorii acestui Festival de muzică romantică care au fost sub conducerea domnului Valeriu şi Emilia Rusu împreună cu Centru de Arte or. Cricova.

Emilia Rusu ne-a vorbit despre Festivalul „Mărţişor” care va avea loc în Bruxel: ”Recent cîteva luni în urmă, spre sfîrşitul lui octombrie am fost invitaţi în Luxemburg la sărbătoarea de prietenie unde au sărbătorit mai multe ţări vecine unde am evoluat şi noi. A fost prezent şi domnul Victor Danciuc, ambasadorul Moldovei în Belgia, care a văzut colectivele noastre şi desigur ne-a propus se deschidem Festivalul „Mărţişor” în Bruxell în Belgia. Suntem mîndri de faptul că am reuşit să dăm dovadă de profesionalism şi talent şi sperăm să nu-i dezamăgim”.

Festivalul de Romanţă, ca şi în fiecare an, a fost sub patronajul Primarului Valentin Guţan, care s-a arătat foarte mulţumit şi entuziasmat: „Mulţumesc participanţilor că au putut însufleţi această sală cu vocile lor sacre şi curate, că au putut încălzi atmosfera şi pe merit au primit aplauzele spectatorilor. Împărtăşesc opiniile cu cei pasionaţi de romanţă şi sper să ne mai întîlnim pe această scenă. Mulţumesc de dispoziţie bună”.

Mari mulţumiri se oferă sponsorilor care au contribuit la organizarea acestui grandios festival. Datorită susţinerii şi sprijinului acordat, cea de-a XIII-a Ediţie a Festivalului „Crizantema Albă” s-a desfăşurat aici la noi în Cricova.

Festivalul s-a încheiat cu decernarea Diplomelor de Laureat tuturor participanţilor.

Romanţa este un cîntec vechi lăsat pentru noi de moşii şi strămoşii noştri pentru ca noi să-l păstrăm şi să-l transmitem cu dragoste generaţiei noastre.  

Advertisements

Entry Filed under: Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to comments via RSS Feed

Pages

Categories

Calendar

December 2008
M T W T F S S
     
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Most Recent Posts

 
%d bloggers like this: