Bătălia de la Şerpeni în memoria noastră.

December 16, 2008 irinaursu

La 23 august s-au împlinit 64 de ani de la cea mai crîncenă bătălie pentru apărarea neamului şi poporului, care a avut loc din aprilie pînă în august 1944 în satul Şerpeni. Astăzi în acest loc este construit Complexul memorial „Capul de pod Şerpeni”, care a fost ridicat în amintirea eroilor căzuţi în timpul operaţiunii pentru eliberarea Chişinăului de sub ocupaţia fascistă.

serpeniPentru a comemora importanţa evenimentului din timpul celui de-al II război mondial, un grup de veterani de la Uniunea Veteranilor din or. Cricova au organizat o excursie la Complexul memorial „Capul de pod Şerpeni”. Acest memorial, a cărui edificare a început încă în anii puterii sovietice, scoate în prim-plan istoria şi natura, şi ofera posibilitatea de a călători în trecutul istoric al acelor timpuri. Complexul este aşezat pe malul drept al răului Nistru, înconjurat de locuri pitoreşti care cuprinde mai multe obiective cu caracter monumental artistic ce relevă evenimentele care sau petrecut pe aceste locuri în anii celui de-al II-lea război mondial. Cu ajutorul ghidului, vizitatorii au făcut o excursie prin Aleea Victoriei – unde sunt amplasate 22 de plăci de granit cu inscripţia diviziilor participante, şi prin Aleea Tristeţii – care este formată din 22 de placi de granit cu inscripţii comemorative.

Printre cei prezenţi au fost şi participanţii celui de-al II război mondial. Cu lacrimi în ochi şi cu sentimentele în suflet, fiecare retrăia tragismul anilor trecuţi. XY, preşedintele Uniunii Veteranilor, ne împărtăşeşete cu emoţii care sunt afecţiunile şi impresiile. Toţi au cinstit memoria eroilor, au depus flori la Focul Veşnic şi la Capela Durerii – altarul edificat în biserica în care sunt scrise pe plăcile de granit numele celor peste 11 mii de eroi. Nu au lipsit nici fotografiile la Clopotniţa înălţată deasupra unor peisaje nistrene pitoreşti, care aminteşte despre renaşterea continuităţii istorice moldave, şi despre recunoştinţa restabilită faţă de generaţiile trecute.

Vizitatorii au mai putut face o plimbare prin Arca gloriei care se termina în terasa cu vedere spre rîul Nistru.

Complexul memorial înglobează recunoştinţa şi atitudinea omenirii faţă de victimele de război, care şi-au pierdut viaţa în timpul evenimentelor tragice din lunile aprilie-august ale anului 1944.

În această oaza a memoriei, generaţia noastră aduce un omagiu de cinstire şi consideraţie celora ce s-au jertfit pentru viitorul paşnic al omenirii.

Advertisements

Entry Filed under: Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to comments via RSS Feed

Pages

Categories

Calendar

December 2008
M T W T F S S
     
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Most Recent Posts

 
%d bloggers like this: