Dragostea e sărbătoarea supremă a sufletului

December 16, 2008 irinaursu

Atunci cînd rostim cuvîntul Dragoste,

Ne imaginăm nemărginita lume a lui Cupidon!

Atunci cînd auzim cuvîntul Dragoste,

Ne imaginăm frumosul peisaj de Rai!

În ajunul Sfîntului Valentin, la 13 februarie,

Am nimerit în universul Cupidonian,

Şi în sînul Paradisului numit – Dragoste!

 

dragoste_inima1O masa rotundă cu genericul „Dragostea e sărbătoarea supremă a sufletului” a fost organizat în localul Bibliotecii Publice Cricova, la 13 februarie 2008.

Scopul a fost întărirea colaborării de parteneriat între instituţiile de învăţămînt din teritoriu. Biblioteca, fiind templu al literaturii, ştiinţei şi tuturor artelor, a găzduit cititori activi de diferite categorii: profesori, studenţi, elevi etc. Deşi masa fost rotundă, inivitaţi de onoare au fost persoanele ce poartă aceste nume magice „Valentin şi Valentina”, Valentina Volcinschi, profesoară de matematică a Şcolii Media nr. 77 şi Valentin Guţan, primar Cricova. Chiar dacă statutul său spune multe, Valentin Guţan a confirmat ideea că numele său este unul ocrotitor şi mereu îndrăgostit, şi poartă acest nume datorită celor care i-au dat viaţă. Acest  nume era atît de rar pe timpurile cînd era mic că în întregul sat doar el era cu numele de Valentin. Datorită a ceea că numele echivalează cu sentimentul de dragoste, viaţa i-a oferit iubire, amor şi pasiune. Valentin Guţan a mulţumit moderatorilor care au putut aduna atîtea persoane îndrăgostite şi a urat tuturor o dragoste adevărată, puternică şi lungă. Iar Valentina Volcinscaia consideră că acest nume i-a purtat noroc pe parcursul întregii sale vieţi, pentru că cuplul ei de căsnicie durează deja timp de 38 de ani, unde persisită permanent dragoste şi armonie, ceea ce le doreşte tuturor.

 Programul mesei rotunde a fost deschis de Mihaiela Isaeva, studentă la USM, fac. Limbi străine, cu tema „Dragostea este o poezie în acţiune”. În acest discurs am aflat despre originea şi istoria Sfîntului Valentin şi omologului său moldovan – Dragobete, care mai este denumit ca „Cap de primăvară”. Aceştia sunt ocrotitorii dragostei şi simbolul primăvarii şi a renaşterii. Dragostea e un sentiment reciproc şi dacă doreşti să primeşti acestă afecţiune, pur şi simplu iubeşte şi vei fi iubit!

Pe lîngă dragostea dintre două persoane, mai există şi dragostea faţă de părinţi, faţă de membrii familiei. Discursul „Înţeleaptă-i vorba părintească” a fost prezentat de Tatiana Cristea, profesoară de istorie la Liceul Teoretic „Alexei Mateevici”. Familia este cel mai vechi institut de pe pămînt care joacă un rol primordial în cadrul societăţii umane. Nu poate fi nimic mai scump decît dragostea de mamă şi de tată, ei sunt acele persoane care indiferent de situaţie şi problemă îţi vor veni cu un sfat în ajutor. Să trăim cu momentul de azi şi dacă avem ocazia, să le spunem de fiecare dată „Mamă, Tată – vă iubesc”.

Şi deşi prima dragoste ne este oferită de părinţi, uneori uităm de ei şi dăm atenţie dragostei şi sentimentului care ne fac inima să bată şi mai tare, sîngele să fie mai fierbinte –  şi anume dragostea faţă de partener.

E frumos să fii îndrăgostit! Nu e fericit cel ce nu iubeşte! De multe ori credem că ştim mai multe despre partenerul nostru, dar care este limbajul lui de dragoste, cum trebuie să-i căpătăm încrederea şi care sunt metodele pentru a fi mereu împreună, răspunsuri la aceste întrebări le-a oferit Olesea Godoroja, psiholog, studentă USM, în subiectul „Dragostea în cuplu”.

„Semnificaţia dragostei în literatura română” care a fost prezentată de Tatiana Găină, profesoară de limbă şi literatură la Liceul Teoretic „Alexei Mateevici”. Nu există dragoste fără versuri şi versuri fără dragoste. Versul e o continuitate a cuvîntului ascuns, a gîndului, a simţului şi a durerii. Marii poeţi au putut descrie acest profund sentiment în versuri. Dragostea se citeşte, se recită, se cîntă, ea este oda sufletului. Dragostea a fost întotdeauna examinat de filosofi, înfrumuseţat de poeţi şi înălţat de muzicieni de-a lungul secolelor în diferite opere de artă.

În cadrul programului au mai avut loc expuneri de impresii, dezbateri, întrebări şi răspunsuri. Invitaţii au avut ocazia să afle lucruri noi, să ceară sfaturi şi să recite poezii şi cîteva minute interactive în cadrul unei victorine cu întrebări şi răspunsuri.

În ultimul timp la Biblioteca Cricova  se petrec diferite activităţi cu diferită tematică, iar de acestă dată cu tema – Dragostea, care a fost o temă binevenită. Scenariul programului a fost condus de Angela Olărescu şi Tamara Larii, bibliotecarele Bibliotecii Publice Cricova..

Pentru participarea activă la acesată masă rotundă, participanţii au primit cîte o carte de dragoste: „De dragoste, de dor…” de N. Alexeev şi „Unde eşti tu, dargoste” de E. Prisacari.

Aducem mulţumiri pentru susţinere, Administraţiei Publice Locale şi domnului Nicolae Frăsînean, director Firma „Alnedin”.

Omenirea există, fiindcă există Dragostea. Nimic nu se poate face fără dragoste, pentru că păstrînd iubirea, păstrăm nemurirea a tot ce este veşnic viu.     

Advertisements

Entry Filed under: Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to comments via RSS Feed

Pages

Categories

Calendar

December 2008
M T W T F S S
     
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Most Recent Posts

 
%d bloggers like this: