Şi totuşi-există prietenie între bărbat şi femeie?

December 16, 2008 irinaursu

prietenieDe fapt această întrebare pune în gardă atît femeile cît şi bărbaţii, unii susţin că ar putea să existe, alţii admit că e imposibil. Cei care sunt pro pot vedea o femeie şi un bărbat pur şi simplu într-o relaţie de amiciţie iar cei care sunt contra nu pot să-şi imagineze o persoană de sex opus în calitate de prieten. De fapt prietenia tradiţională este prietenia între două fete sau doi bărbaţi. De ce se ţin prieteniile tradiţionale? La femei comunicarea se bazează pe iubiri şi despărţiri, reţete de slăbit, shopping şi cosmetică, bîrfe, despre vedete, cum şi-ar face o carieră etc. La băieţi e cam aşa numai că timele puţintel diferă, în jurul unei halbe de bere ei vorbesc despre un meci sau despre femeile „bune”, despre nişte noutăţi sau uneori despre politică.

Astfel cum ar putea două persoane de sex opus cu viziunile descrise mai sus să devină prieteni, deoarece într-o prietenie viziunile şi aspectele sunt comune, dacă într-o relaţie de dragoste nu au nimic în comun, iubirea îi uneşte, dar aici?

Pentru a putea mai uşor răspunde la această întrebare am consultat psihologul, şi anume doamna Baciu de la Centru pentru Tineret “Neovita”. Păi răspunsul a fost că – Există. Este posibilă prietenia între bărbat şi femeie, dar adeseori se întîmplă că această relaţie să ajungă la erotism. Într-o relaţie de prietenie este important să fii devotat, tolerant, înţelegător, să accepţi minusurile şi defectele celuilalt, să-l accepţi aşa cum este fără tendinţa de al schimba, să ierţi şi să poţi să-ţi ceri scuze, să ai capacitatea să treci peste toate obstacolele îmreună cu el/ea. Doar astfel poate avea loc o prietenie indiferent între cine se stabileşte, două persoane de sex opus sau de acelaşi sex. În prietenie se întîmplă uneori sau chiar mai des să apară aşa sentiment ca invidia, trădarea, minciuna ceea ce afecteză foarte mult relaţia. Chiar dacă unii susţin că prieteniile între bărbaţi sunt mai rezistente şi mai durabile decît cea a femeilor se înşeală, deoarece şi bărbaţii invidiază, trădează şi aşa mai departe.

Se consideră că femeile pun mare preţ pe prieteni, indiferent de ce sex este, şi mai mic e preţul iubiţeilor.Majoritatea femeilor încredinţează prietenelor secretele sale, de la ele cer sfaturi în rezolvarea unor probleme sau în hotărîrea unor decizii, deoarece este sigură că vor fi susţinute şi încurajate. Ele nu pot face aceasta cu iubiţii lor deaorece există un risc la început de relaţie sau chiar într-o relaţie stabilă să-ţi deschizi lăcata secretelor, minusurilor sau complexelor, deoarece pot pune pe ginduri iubiţelul şi acesta  te va vedea dintr-o altă perspectivă. Dar femeile nu acceptă să fie mai inferioare, ele oricum încearcă să o facă pe vampa.

Sondajele au arătat că: 82% dinre femei consideră că timpul petrecut cu prietenele este sursa cea mai importanţă de amuzament, destindere şi mai ales stima de sine; 75% dintre aceste femei admit că relaţiile cu prietenele lor sunt la fel de importante ca valorea morală şi ca sursa de confort afectiv ca relaţia cu partenerul de viaţă; 68% au spus că prietenele lor le fac să rîdă şi să trecă mai uşor peste probleme mult mai des decît o fac soţii sau iubiţii lor; 78% au declarat că au mai multă încredere în sfatul prietenelor decît în cel al iubitului.

De aceea ele încearcă să găseacă prin prietenul de acelaşi sex sau de sex opus răspunsuri la propriile întrebări şi probleme. Astfel se întîmplă şi la bărbaţi.

Concluzia e că preitenia dintr-o fată şi un băiat poate fi mai vie, mai colorată, mai trainică, bazată pe încredere. Atunci cînd nu poţi cere sfatul de la iubit pentru că ţii incomod, dacă nu poţi cere sfatul de la o prietenă pentru că o să-ţi rîdă în nas, făţi un prieten-băiat şi poţi fi sinceră cu ele cît îţi pofteşte inima.

 Dar poate fi zdruncinată o astfel de prietenie? Sigur că da. O cauză ar fi că Dumnezeu a creat femeia şi bărbatul pentru dragoste de aceea există riscul „simpatiei”  iar dragostea poate distruge prietenia. În acest caz ea nu mai poate fi ascunsă sau nu se vrea ascunsă. Dar nici să o ascunzi nu e bine, deoarece cel ce iubeşte se va simţi nefericit dar şi însuşi prietenia nu va mai dura, deoarece nu se va comunica liber, nu vor mai fi sinceri unul faţă de altul, şi în general nu va mai fi acea fostă prietenie. De fapt cea mai bună soluţie ar fi să te dezvălui, să discuţi, să comunici ce simţi chiar dacă nu ştii ce va urma.

O lată cauză în distrugerea unei prietenii e atunci cînd intervine o a treia persoană, iubitul sau iubita. În această situaţie apare rivalitatea sau pur şi simplu cele două persoane nu se mai sună, nu se mai văd, nu mai ies împreună deoarece îi interzic cea de a treia persoană.

De fapt o prietenie poate să dureze, poate să se destrame din mai multe motive, poate să fie de durată lungă, prietenia nu alege înrte cine să se stabilească, între două fete, doi băieţi sau la o fată şi un băiat, important adevărată să fie. Oricum indiferent cine ţii prieten, fată sau băiat, fapt e că adevăraţii prieteni sunt alături de tine cînd îi chemi în momentele frumoase ale vieţii şi în cele rele…cînd vin singuri.

Advertisements

Entry Filed under: Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to comments via RSS Feed

Pages

Categories

Calendar

December 2008
M T W T F S S
     
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Most Recent Posts

 
%d bloggers like this: