Violenţa domesică vs mândria bărbaţilor

December 16, 2008 irinaursu

„Femeia nebătută ca casa nemăturată” a devenit un slogan pentru bărbaţi, pe cînd pentru femei începutul unei vieţi de coşmar. Multe dintre acestea se adresează la primul Centru de asistenţă pentru femeile în dificultate „Casa Mărioarei”. Cum sunt ajutate şi care este situaţia femeilor abuzate vom afla în interviul cu Dorina Munteanu, directorul Centrului.

 1. De ce acest fenomen este atît de răspîndit în Republica Moldova?

Femeile din Republica Moldova nu-şi cunosc drepturile, nu ştiu unde să se adreseze în cazul abuzului violent. Acest fenomen va lua proporţii atîta timp cît femeile vor închide ochii la violenţa ce se abate asupra lor.

 2. Deşi se spune că bărbaţii care ridică mîna asupra femeilor sunt fricoşi, aceştia nu încetează să o facă. Care este cauza?

Cauza este educaţia şi mediu în care au crescut aceştia. Motivul pentru a abuza poate fi oricare, de la casa nemăturată pînă la gelozie şi consecinţele deasemnea de la zgîrîieturi pînă la traume şi uneori s-a ajuns şi la omoruri.

 3. Centru este deschis pentru toate femeile indiferent de naţie, vîrstă, stare materială etc, dar care este proporţia celor care se adresează la Centru din mediul urban şi cel rural?

Deşi cel mai des sunt abuzate cele din mediul rural, totuşi procentajul celor care se adreseză mai des îi revine celor din mediul urban, cauza fiind indiferenţa de educaţie dar şi accesul la informaţii, cunoaşterea drepturilor etc.

 4. Aici la Centru femeile urmează un tratament cu psihologul, medicul, terapeutul, cît durează acest tratament şi care este costul?

Aceste femei au dreptul să se afle la Centru timp de 30 de zile, urmînd tratamentul pas cu pas şi toate serviciile sunt oferite gratis.

 5. Lucraţi doar cu victima sau şi cu agresorul?

Dacă agresorul este deacord, va urma şi el un tratament. Pe lîngă victimă şi agresor se lucrează şi cu copii acestora.

Advertisements

Entry Filed under: Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to comments via RSS Feed

Pages

Categories

Calendar

December 2008
M T W T F S S
     
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Most Recent Posts

 
%d bloggers like this: